tisdag 19 maj 2009

Tomten börjar ta form

Tomten i Skåne börjar få en helt annan karaktär. Vi har schaktat bort fyra lass med jord, stödmuren ( Starka Byasten) är på plats och stommen till det nya förrådet är rest. Nästa gång vi åker ned ska vi sätta reglar, tak och förhoppningsvis även panel. Vi valde mellan liggande och stående panel, man fastnade till slut för liggande.

Framför förrådet ska vi göra en liten uteplats. Förmodligen blir det ett trädäck som byggs ihop med farstukvisten. Ovanför muren är det meningen att det ska bli ett plank mellan oss och grannen.

På marken var det tidigare gräs, men gräs kräver sin skötsel och därför har vi valt att istället lägga fint grus. I det kommer vi sen att plantera växter. Eftersom det är ett sommarhus gäller det att välja växter med omsorg som klarar en torr sommar där kanske ingen kan komma till undsättning med vattenkannan.


Jag har inte bestämt vad det blir ännu, men några möjliga kandidater är Perovskia, Persika, Syren, Malört, Echinacea, Nepeta, Fikon, Buddleja. Jag har faktiskt redan tjuvstartat och planterat några växter i muren. Där är dräneringen riktigt bra och jag har därför valt lavendel och stjärnklockor som trivs bäst i riktigt väldränerad jord. Håller tummarna för att de kommer att trivas.

På bilden Nepeta, som växet frodigt och blommar med blå blommor hela sommaren

Så här fint var det tidigare;-) . Observera den snygga skorstenen som var sju meter hög. Man undrar om någon har bedrivit en fabrik här? Nu är det läbbiga uthuset i vart fall borta. 32 ton sten, murbruk och trä har vi forslat bort och nu står där snart ett betydligt mindre förråd, men det blir desto mer utrymme för själva trädgården. Viktigt när man bara har 300 kvadratmeter tomt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar