onsdag 10 juni 2009

Regnig dag - vad gör man då?

















Ännu en dag med regn... Trist men man får väl göra något av allt det där man inte vill göra en solig och fin dag. En typisk regndagsaktivitet hemma hos oss är att baka bröd. Mitt favoritbröd är ett bikarbonatsbröd med massor av nötter och frukt. Det är inget bröd man gör snabbt, men det är å andra sidan väligt enkelt att göra. Man blandar bara samman alla ingredienserna och så in ugnen. Jag hittade receptet i Lantlivs julnummer, men det funkar bra året runt, särskilt en sådan här dag. Godast är det nybakat med smör och ost.

Här är receptet

1 liter filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 ½ tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
½ dl torkade och hackade aprikoser
1 dl hasselnötter
½ dl valnötter


  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda filmjölk, bikarbonat, salt och sirap i en bunke
  3. Tillsätt resterande ingredienser och blanda försiktigt men offentligt
  4. Smöra en 2-liters eller två 1½liter brödformar och lägg i ströbröd. Häll i smeten och pudra över lite vetemjöl.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Om det behövs kan du täcka brödet med folie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar