fredag 29 maj 2009

Inför mörka sensommarkvällar
















Belysning i trädgården verkar vara nästa stora trend. Inte så konstigt då det ger en stämningsfull atmosfär i trädgården. Jag har köpt två sorter på IKEA i vår, som jag är mycket nöjd med. De är riktigt snygga och dessutom smarta, då de laddas upp av solenergi och tänds automatiskt i skymningen. Nu gör de inte så stor nytta, men längre fram i sommar när kvällarna blir mörka kommer de nog att tillföra hög mysfaktor vid middagar ute.


Den här slingan köpte jag på IKEA tidigare i vår. När jag sedan skulle komplettera med en till fick jag tyvärr åka hem tomhänt. Det är tydligen fler än jag som gillade den.

torsdag 28 maj 2009

Rosendal, jordsärskockor och ett recept

Var på Rosendals trädgård häromdagen. Det är något år sedan jag var där sist. Ett tag var jag och mina tjejkompisar nästan stammisar där på somriga lördagar och söndagar. Då gick vi mest dit för att fika och tjejsnacka. Nu njuter jag lika mycket av trädgården och att få smita undan från vardagsbestyr en stund. Det verkar fortfarande vara lika populärt. Det var fullt med lunchgäster och kön ringlade en bit utanför det mysiga växthuset. Som vanligt hade de mycket gott att välja på.

Höjdpunkten var ändå att jag fick tag på en jordärtskocksplanta. Jag har letat efter plantor ett bra tag, utan framgång förrän nu. Här får den sig ett rejält bad i vattenkannan.


Nu Ska den ned i jorden och nästa höst ska vi kunna skörda ljuvliga jordärtskockor. Till alla er som ännu inte har upptäckt jordärtskockan vill jag bara säga ni har missat en av de godaste grönsakerna. Hemma hos oss gör vi soppa på den eller rostar i ugnen tillsammans med potatis, morötter och palsternacka.


Bästa jordärtskocksoppan
800 g jordärtskockor
2 potatisar
1 gul lök
4 dl mjölk
4 dl vatten
2 dl grädde
en skvätt kycklingfond
en skvätt sherry, det går också bra med vitt vin, men sherry är godare
salt och peppar

acka löken. Skala och skär upp potatis och skockor i mindre bitar. Fräs dem lätt i en stekpanna.
Tillsätt mjölk, vatten och kycklingfond och låt koka i en kastrull i ca 25 min. Mixa sedan allt direkt i kastrullen. Tillsätt sedan grädde, salt och peppar och smaka av med sherryn. Låt sedan allt koka upp igen.

Servera med ett gott bröd, gärna surdegsbröd. Garnera gärna med parmachips som har rostats i ugnen. Ringla lite olivolja över tillsammans med färsk timjan.

måndag 25 maj 2009

En första smak av sommaren

Inget smakar så gott som det man har odlat själv och årets första rabarberpaj är inte bara en smak av sött och syrligt. För mig är det den första smaken av sommaren. Sedan kommer smultron, jordgubbar, hallon, blåbär. mums.













Längre fram på sommaren brukar jag göra Rabarber och jordgubbspaj som är om möjligt ännu godare.



Med en rejäl skopa organiskt gödsel på våren växer de snabbt.




Plantan grävde jag upp på vår tomt i Skåne. Så fort jag bara kunde planterade jag den sedan hemma i Stockholm. Den slokade riktigt illa en vecka och jag trodde inte att den skulle överleva flytten, men redan efter ett par veckor hade den återhämtat sig och gav massor med rabarber.













Våra rabarber står i en av tre planteringslådor mot grannens garage. I de andra två har vi amerikanska blåbär. Lådorna är hemsnickrade av impregnerat virke. Jorden hålls på plats med åldersbeständig plast som också håller virke och jord separerade från varann.

lördag 23 maj 2009

Veckans höjdare 1


Min första Veckans höjare får bli dessa söta violer som själva har bosatt sig i vår söderslänt. De får gärna bli kvar. Är det någon som vet vad de heter?

fredag 22 maj 2009

Inspiration av mästaren

Inte att undra på att Ulf Nordfjäll har vunnit Chelsea Flower Show igen. Han är verkligen en mästare på trädgårdsdesign. Jag kan titta på dessa bilder hur många gånger som helst. Se själv och inspireras på Daily Telegraph

Vackrast efter regn

I dag blir det inte mycket gjort ute, men nu när det tycks ha slutat regna tog jag en liten runda i trädgården. Visst är Daggkåpan fin efter regn?
Här tillsammans med Allium som håller på att slå ut

Jag lovar att lägga upp en bild när Allium har slagit ut - det är så fint.

onsdag 20 maj 2009

Gräs i olika former

Jag är väldigt förtjust i gräs och finner dem mycket användbara. De ger stomme och struktur i trägården och är vackra året runt. De har också förmåga att lyfta fram andra växter på ett enastående sätt. I vår trädgård finns de på många ställen, antingen som solitärer eller tillsammans med andra växter. Se så fint dessa Kopparstarr (Carex) passar med blå Vinca. De står vid entrén till vårt hus i norr, dock inte helt skuggigt. Kopparstarr är en klar favorit. Som namnet antyder skiftar de just i koppar.

Kopparstarr står även i vår söderslänt. Här tillsammans med Backtimjan och Nepetor. Jag har precis satt en röd Echinacea, som jag tror kommer att göra sig mycket läcker ihop med Kopparstarret.

Precis till höger om vår entrédörren står en Järnek på stam tillsammans med två sorters gräs. Det är fint och välkomnande hela året. Jag kommer faktiskt inte ihåg vilka sorter gräsen är, men den högre är antingen Tuvrör ( Calamagrostis acutiflora Karl Foerster eller Miscantus Ferner Oesten och den lilla är en tuvbilande sort. På sommaren dyker ett par vita Echinaceor upp mellan gräsen.

Boktips
För du som är intresserad av gräs och bambu kan jag varmt rekommenera Marie och Björn Hanssons bok Gräs och bambu. De har gjort den ultimata boken om just gräs och bambu.

Kära Agapanthus

Mina Afrikas blå liljor har det inte lätt. Av tre är det bara en som visar livstecken. Hittills har de fått övervintra i vårt garage. Inte direkt någon optimal plats, då det är mörkt och för kallt, men vad gör man när man inte har ett växthus eller vinterrum? Inte nog med det. Jag har inte underlättat tillvaron för dem heller. Förra sommaren tog jag fram dem för sent ( i maj), och då blommade bara två. I år skulle jag minsann inte begå samma misstag, så nu fick de flytta ut på altanen i början av april...När frostnätterna kom täckte jag över dem med fiberduk, men det hjälpte föga... Jag har också gjort misstaget att rensa bort de nedvissnade bladen.

Men det är med trägården som med livet, man provar sig fram och ibland gör man sina misstag, men av dem lär man sig också något nytt. Problemet är bara att jag inte vet vad mitt misstag var. Var det min brutala beskärning? Var det vinterplaceringen i mörker och kanske fukt eller frostnätterna i april? Eller var det kanske alla tre? Ja det är så det är för ett trädgårdsblåbär, man kan läsa sig till mycket, men i slutändan måste man prova sig fram. Vissa växter är tuffa och klarar det mesta, men andra behöver lite extra kärlek. Är det kanske därför Afrikas blå lilja kallas Kärlekslilja?

Nu kämpar de för att överleva. Det kommer små skott på en, men några blommor lär det inte bli i sommar, men med bättre övervintring nästa vinter kanske den repar sig. Jag har ännu inte hittat en rätta "touchen" med mina Afrikas blå liljor, men jag ger inte upp så lätt. Nästa vinter ska den få flytta till Skåne med ljus placering i vår farstu, få ännu mindre vatten, och när våren kommer ska jag bära in den vid frost. Den ska få mer kärlek helt enkelt.

Läs mer om Afrikas blå lilja på odla.nu

Frukträden i full blom

Det växer som det knakar i maj månad. Ibland känns det nästan som om man kan se det med blotta ögat. Extra välkomna är trädens blomning. Jag vill gärna dela med mig lite från vår trädgård just nu när fruktträden står i blom.

Plommomträdet (Victoria) som vi planterade för tre år sedan blommar äntligen. Det har verkligen vuxit snabbt. Vill man ha ett vackert träd som snabbt ger lite struktur i trädgården kan jag rekommendera det. Nu hoppas vi bara på frukt.






Och under Plommonträdet trivs söta Pärlhyacinter.








Mitt favoritträd - "nordens olivträd" Silverpäron. Även det här trädet är inne på tredje året. Jag beskar trädet i april för att få upp kronan lite i höjd. Det såg så eländigt ut att jag trodde jag hade förstört det, men se här så fint det är. Under har jag planterat kattfötter som just börjar slå ut. Det är också mycket fint med Malört (Nana Schmit) och Allium eller varför inte tulpanen Black Queen.



Även äppelträdet (Katja) blommar, trots att en av våra vänner har gnagt nästen runt hela stammen. Vi får väl se hur det tar sig, men faktum är att det gav frukt förra året.

tisdag 19 maj 2009

Tomten börjar ta form

Tomten i Skåne börjar få en helt annan karaktär. Vi har schaktat bort fyra lass med jord, stödmuren ( Starka Byasten) är på plats och stommen till det nya förrådet är rest. Nästa gång vi åker ned ska vi sätta reglar, tak och förhoppningsvis även panel. Vi valde mellan liggande och stående panel, man fastnade till slut för liggande.

Framför förrådet ska vi göra en liten uteplats. Förmodligen blir det ett trädäck som byggs ihop med farstukvisten. Ovanför muren är det meningen att det ska bli ett plank mellan oss och grannen.

På marken var det tidigare gräs, men gräs kräver sin skötsel och därför har vi valt att istället lägga fint grus. I det kommer vi sen att plantera växter. Eftersom det är ett sommarhus gäller det att välja växter med omsorg som klarar en torr sommar där kanske ingen kan komma till undsättning med vattenkannan.


Jag har inte bestämt vad det blir ännu, men några möjliga kandidater är Perovskia, Persika, Syren, Malört, Echinacea, Nepeta, Fikon, Buddleja. Jag har faktiskt redan tjuvstartat och planterat några växter i muren. Där är dräneringen riktigt bra och jag har därför valt lavendel och stjärnklockor som trivs bäst i riktigt väldränerad jord. Håller tummarna för att de kommer att trivas.

På bilden Nepeta, som växet frodigt och blommar med blå blommor hela sommaren

Så här fint var det tidigare;-) . Observera den snygga skorstenen som var sju meter hög. Man undrar om någon har bedrivit en fabrik här? Nu är det läbbiga uthuset i vart fall borta. 32 ton sten, murbruk och trä har vi forslat bort och nu står där snart ett betydligt mindre förråd, men det blir desto mer utrymme för själva trädgården. Viktigt när man bara har 300 kvadratmeter tomt.

måndag 18 maj 2009

Uterum nästan

Nyss hemkommen från Skåne efter intensivt arbete med vårt badrum, farstu och tomten. Nu börjar man ana hur bra det kan bli.

Snart kommer vi att ha en välkomnande farstu som blir något mellan ute och inne. Golvet är flytet, värmekablarna på plats och väggarna putsade. Återstår bara att lägga klinker och sätta tak, så kan vi flytta in. Vi tror att det kan bli ett favoritrum för både frukost, lunch och middag. En regnig dag kommer vi givetvis att sitta här med en god bok, en Caffe latte och en god kaka. Ett eller två glas vin kommer säkert också att slinka ned....

Farstun kommer att bli helt perfekt för övervintring av mindre härdiga växter, vår Afrikas blå lilja får flytta hit över vintern. Skulle vara kul med citron och fikon. Vi får väl se vad det blir.
På golvet blir det klinker i terrracotta, samma som vi redan har lagt i hallen och köket. Vi köpte det billigt på Bauhaus för 179 kr per kvadratmeter för två år sedan.
Vi har som filosofi att renovera huset med billiga men bra material. I de flesta fall har det gått bra, men i det här fallet är jag faktiskt inte helt nöjd. Det är visserligen snyggt trots sitt låga pris, men tyvärr är det inte glaserat så det är lite svårare att hålla rent. Jag ska undersöka om det går att behandla på något sätt, så att man slipper få skurgummeknän. I vart fall vill vi ha samma klinker som i hallen, så nu är det bara att fortsätta med det.

Ytterdörren ska få klarglas så att vi får in mer ljus i farstun. På väggarna vid entrédörren kommer vi att montera hyllor och förvaringsfack. Vi får se vad som ska förvaras, kanske stolsdynor för utemöblerna, någon ljuslykta, trädgårdsredskap, böcker mm.

Mellan farstun och hallen kommer vi att sätta en pardörr. Eftersom det inte är standardhöjd i taket, har vi beställt en måttanpassad dörr. Snickaren som är en mycket skojfrisk man på 80 + vill inte ha betalt i förskott, eftersom han inte kan garantera att dörren blir färdig. Han jobbar i sitt eget snickeri varje dag utom på julafton och långfredag. Väntetiden är lång. Vi beställde i julas och i juli ska vi få våra dörrar. Det blir glasdörrar, så att vi får in ljuset i hallen.

Från koja till sommardröm

En bildkavalkad från renoveringen av vårt Skånehus














Våren 07 - Det blivande köket???















Sommaren 08 - Köket nästan klart, nu kan vi ha gäster.















Våren 07 - Kan detta verkligen bli ett badrum?















Sommaren 08 - Jodå!

söndag 10 maj 2009

Två trädgårdar i Stockholm och Skåne

Mitt slumrande trädgårdsintresse väcktes till liv när jag och min man för tre år sedan flyttade in i vår nybyggda villa i söder om Stockholm. Nybörjare som vi är har vi med nyfikenhet och entusiasm tagit oss an att bygga upp trädgårdaren i helt från början.

Nu är vi inne på tredje året och vi börjar se resultaten av alla ansträngningar. Det återstår fortfarande en del jobb, men vi kan nu också njuta av trädgården. Målet har varit att skapa en trädgård som är inbjudande under alla årstider. Vi vill också ha en lättskött trädgård, men som ändå är vacker och lummig.

Och som om det inte räckte med det, så gick vi och köpte ett hus för två år sedan Söderslätt i Skåne. Både huset och trädgården var i uselt skick. Vi började renovera huset och har nu kommit en bra bit på väg. I veckan har vi också börjat anlägga den trädgård som inte fanns.

Nu håller vi alltså på och anlägger två trädgårdar ar med helt olika förutsättningar. Huset vi bor i är en modern villa i ett nytt område med odlingszon 3 , sommarhuset i är ett typiskt skånskt stenhus från sekelskiftet, beläget i bymiljö i zon 1.

Jag skriver en här bloggen lika mycket för att dokumentera hur vårt arbete fortskrider, för att dela med till familj och vänner hur våra projekt framskrider, men också till alla er som står inför att börja anlägga en trädgård och vill ta del av erfarenheter eller bara låta sig inspireras. Välkommen att ta del av mina och min mans drömmar och erfarenheter.